‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis?

De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Deze week: ‘Als ik met de camera op pad ga zie ik altijd wel  wespen, en soms een voor mij nieuwe soort daarvan. Zo’n nieuwe soort was dit jaar ook dolerus eversmanni, een bladwesp van de dolerusfamilie in zwarte uitvoering en zonder Nederlandse naam. Bij deze.’ aldus Udo.

Dolerus Eversmanni

Udo: ‘De dolerusfamilie van de echte bladwespen is zwart met wat rossigs aan de poten en/of een flinke rode vlek, doorgaans op het achterlijf. Of gewoon helemaal zwart, zoals de bladwesp van deze week. Van die familie moeten er in Nederland zo’n 30 soorten te vinden zijn, maar waarschijnlijk niet allemaal in Nieuwegein. De teller staat bij mij nu op 7. Natuurlijk zijn deze zeven als basterdrupsen begonnen, mogelijk zijn die rupsjes wat kleuriger dan de volwassen bladwespen, dacht ik, maar ik heb maar één foto van zo’n rupsje kunnen vinden en dát rupsje was glanzend groen.’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk